Spot the Designer - Andreea Bitulescu/ Romania
Ce voiai sa fii cand erai mica?
Mult timp mi-am dorit sa fac arheologie, apoi am trecut la restaurare si dorinta asta m-a tinut pana tarziu, cand m-a convins tata ca restaurarea nu-i meserie de femei. Ajunsa la Tonitza am studiat grafica si gravura pana in facultate. Am avut foarte mult noroc de profesori care m-au indrumat si inspirat. Tehnicile de gravura m-au ajutat foarte mult in toate cautarile mele pe zona bijuteriei.
Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?
Pasiunea pentru bijuterii exista de cand ma stiu, pentru ca mama fiind artist plastic a avut o perioada lunga cand a lucrat bijuterii si eram fascinata de fiecare cercel in parte. Lucram si eu cu ea la 5 ani, credeam ca o ajut, dar sigur o incurcam si stricam si materiale, pe deasupra. Incerc sa ma revansez acum facandu-i multi cercei.
Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?
Prima piesa importanta a fost inelul facut la primul curs. Am reusit sa fac un inel din argint si sa montez si o piatra pe deasupra. Incredibil, acum pot sa-mi fac cate bijuterii vreau fara sa fiu limitata de tehnica. Atunci, fara sa-mi dau seama, am luat decizia de a ma indrepta cat mai serios pe studiul bijuteriei sa invat de la zero o meserie noua.
Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?
Lucrez in domeniul post productiei video, pe zona de compositing si motion design, si clar timpul petrecut in atelier incercand sa sudez cat mai bine piesele, imi incarca bateriile 100%. Mi-ar placea sa ma reapuc de gravura in metal. Ma atrage din ce in ce mai mult si revenirea la munca in atelier, adica de unde am plecat vara si am ajuns in fata unui calculator la mare, ceea ce ma incarca cu energie si inspiratie.
Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?
Legatura intre partea manufacturii traditionale si cea de design contemporan este foarte stransa si aplicata cred ca pe toate ariile artelor plastice si decorative. Cu cat stii mai bine si mai multe tehnici “ clasice” cu atat mai mult ti se dezvolta partea creativa. Aceasta legatura tine si de istorie, si de cultura vizuala pe care o dobandesti asimiland traditia manufacturiera.
Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine?
Da, exista, pentru ca am reusit sa introduc si pictura pe piesa de bijuterie.
Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?
Am o lista intreaga de materiale pe care nu le-am prelucrat inca si o lista si mai lunga de provocari pe care inca nu am indraznit sa le accept.
Cum a fost perioada pandemică pentru tine ca designer de bijuterie?
Perioada inceputului de pandemie pentru mine a fost foarte scurta, reusind sa am deja in acea perioada o masa de lucru cu minimul necesar, am lucrat cat am putut de mult, pana m-am intors iar la birou. In ciuda a ce s-a declansat odata cu pandemia, pentru mine, acele saptamani de lucrat de acasa au fost o gura de aer.
Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?
Viitorul bijuteriei mi se pare digitalizat ca in majoritatea artelor plastice si in permanenta cautare a elementului care sa socheze. De-a lungul istoriei artelor au existat mereu ciclicitati in incercarea de a reinventa roata.
Afla mai multe despre designer Andreea Bitulescu - Iunie Jewelry