Spot the Designer - Diana Pantea

IMG_5648a.jpg

Ce voiai sa fii cand erai mica?

Prima meserie pe care mi-am dorit-o a fost cea de geolog, pentru ca adunam pietre de peste tot pe unde mergeam si am fost dintotdeauna fascinata de minerale. Am ajuns pana la urma sa lucrez intr-un domeniu care este adiacent si ma pot bucura de pietre si chiar sa le pun in valoare.

Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

Am inceput prima oara sa insir margele in timpul facultatii (de arhitectura) ca o terapie. Aveam nevoie sa ies din contextul acela, doar ca pana la urma am fost acaparata cu totul. De la margele am ajuns la argint, apoi am dat facultatea de arhitectura pe una specializata in bijuterie contemporana.  

Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?

Semnificative pentru mine au fost mai multe, dar a existat un proiect care a fost un cumul al lucrurilor si subiectelor mele preferate. A fost colectia cu care am absolvit si in care am pus cea mai multa energie creativa. A fost un proces lung de cautari si experimente si nu am avut o viziune fixa de la inceput. Proiectul a crescut si s-a dezvoltat pe masura ce lucram, exploram si simteam. Se numeste dEvolution si cuprinde evolutia si inversul acesteia, devolutia, trecutul si viitorul, lumea micro si lumea macro.

Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

Uitandu-ma la bijuterii, arta si design de obiect. Imi place sa ma relaxez uitandu-ma la imagini care ma inspira sau ma bucura sau citind despre istoria artei si cea a bijuteriei.

Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Inseamna evolutie creativa. As mai adauga si arta in combinatie pentru un mix ideal.

Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine?

Colectia dEvolution e cel mai bun autoportret. Fiecare piesa si schita a imbinat tot ce ma reprezinta. 

Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

Am testat foarte multe materiale in timp si am preferat in final metalul, pielea si pietrele si combinatiile dintre acestea. Ce as mai vrea sa fac este sa vad ce inseamna sa tai si sa slefuiesc pietrele dure.

Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

In continua dezvoltare. Sper doar sa devina mult mai vizibila, mai de impact. Bijuteria contemporana se dezvolta cot la cot cu noile tehnologii, si, desi nu sunt foarte pasionata de unele dintre ele, imi place sa vad ce posibilitati mai ofera si cu ce poate veni nou fiecare dintre acestea.

Afla mai multe despre designer Diana Pantea

 

Assamblage Association