Spot the Designer - Paula Turnea/ Romania

Ce voiai sa fii cand erai mica?

Imi amintesc perfect si nici nu am cum sa uit cand inca am caiete intregi cu schite si modele de rochii pe care visam sa le creez. Imi doream sa fiu designer vestimentar si imi amintesc chiar si acum ca eram la gradinita cand am castigat o carte cu povesti la un concurs de desen pe care l-a organizat educatoarea noastra iar eu desenasem, evident, o femeie care purta o rochie extravaganta.


Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

Am inceput sa creez bijuterii anul trecut, deci nu am foarte multa experienta insa dintotdeauna am fost o mare amatoare de bijuterii. Am si acum cutii intregi cu bijuterii pe care le-am purtat de-a lungul timpului, iar pe cele pe care nu le mai port le desfac si le folosesc in crearea de modele noi. Povestea bijuteriilor create de mine a inceput in contextul pandemic din 2020 pentru ca pana atunci eu faceam accesorii de par pentru mirese. In momentul in care a venit pandemia toate evenimentele s-au anulat/amanat asa ca m-am vazut nevoita sa ma reinventez cumva. Ideea nu a aparut atunci, imi doream de ceva vreme sa incep sa creez si bijuterii, dar nu s-a ivit niciodata ocazia pana in momentul acela. In plus, voiam foarte mult sa integrez cumva reciclarea in procesul de creatie si accesoriile pentru mirese nu imi ofereau prea multa libertate in directia asta asa ca am inceput sa experimentez cu resturi din diverse materiale pe care le aveam in atelier si mi-am dat seama ca intr-adevar, as putea sa fac asta: sa creez bijuterii din materiale reciclate.


Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?

Primul proiect a fost mai mult un experiment, dar a insemnat pentru mine confirmarea ca sunt pe drumul cel bun. Primisem un sac de resturi de materiale de textile de la un atelier de creatie vestimentara si chiar nu stiam ce voi face cu ele la momentul acela. Apoi a venit pandemia si nu mai aveam comenzi pentru accesorii de par asa ca am zis sa incerc sa fac ceva cu resturile acelea si am inceput sa fac flori care mai apoi s-au transformat in coliere si bratari iar apoi am continuat cu cercei si brose, ajungand la o mini-colectie creata special pentru ROJW. Daca este sa vorbim despre proiecte cu adevarat importante, pentru mine participarea la acest eveniment este cu siguranta cel mai semnificativ de pana acum. Sunt inca la inceput si mai am multe de invatat, dar imi place sa creez ceva din „nimic” si simt ca asta e directia in care vreau sa merg.

Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

Cum le zic mereu oamenilor din jurul meu, eu am inceput sa desenez dinainte sa incep sa scriu, iar la asta ma intorc mereu atunci cand simt nevoia sa ma relaxez, sa evadez din cotidian si din rutina. De cele mai multe ori imi incarc bateriile in natura si tot de acolo imi iau si inspiratia pentru bijuterii, dar am si alte pasiuni care ma ajuta precum fotografia si  cititul, iar de curand am descoperit ca imi place foarte mult sa fac prajituri.

Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Cred ca cele doua sunt sau cel putin ar trebui sa fie intr-o relatie de simbioza in care sa adaptam tehnicile traditionale la cerintele de acum si sa inovam mereu invatand din trecut. E drept ca acum avem la dispozitie nenumarate intrumente si tehnologii care sa ne faca munca mai usoara, dar totusi, ne fascineaza si ne incanta mai mult un lucru facut de mana care poarta in sine si o bucata din sufletul creatorului si spune o poveste.

            
Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine?

Pentru mine nu exista o piesa autoportret pentru ca, asa cum spuneam si mai sus, fiecare piesa pe care o fac poarta un pic din esenta mea si nici nu as vrea sa fie altfel. Atunci cand creez o piesa plec de la premisa ca o fac pentru mine, ca as putea sa o port si eu asadar, prin tot ce creez vorbesc despre mine.


Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

Imi doresc tare mult sa invat sa lucrez cu portelan si cu siguranta o voi face in viitorul apropiat, dar inca sunt la stadiul in care culeg informatii si incerc sa invat lucrurile importante de stiut inainte de a incepe sa lucrez cu acest material.


Cum a fost perioada pandemică pentru tine ca designer de bijuterie?

Perioada pandemica a fost oarecum inceputul meu ca designer de bijuterie, fortandu-ma sa ma reinventez si sa invat lucruri noi.

 Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

Ca mai tot in jurul nostru, intr-o continua schimbare. Cu siguranta vor aparea tehnologii si metode noi de executie in procesul creativ dar si designeri din generatiile mai tinere care vor veni cu idei indraznete si inovatoare.

Afla mai multe despre designer Paula Turnea

Assamblage Association