Spot the Designer - Ramona Popescu Jewelry

Ce voiai sa fii cand erai mica?

Desi in copilarie visam sa devin arheolog sau jurnalist, pana la urma am ales sa fac studii economice si am lucrat ca profesoara timp de 15 ani. Constat totusi ca acestea au, toate, ceva in comun – inclinatia mea de a cauta, de a cerceta si a „scotoci” in cautarea nevazutului, a aspectelor mai putin vizibile ale lucrurilor.

Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

 In 2016 am decis sa fac o pauza in profesia mea de atunci si am intrat intr-un an sabatic pentru a ma ocupa mai mult de familie. In acest rastimp mi-am dat seama ca invatamantul nu ma mai atragea ca la inceput si m-am concentrat pe alte interese ale mele. Pentru relaxare, am inceput sa creez bijuterii din materiale textile dar incet, incet am descoperit ca pot si imi place sa fac mai mult decat atat.

Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?

Prima bijuterie pe care am gandit-o, am simtit-o, am facut-o si desfacut-o de mai multe ori pana am obtinut ceea ce imi doream a fost bratara din colectia „Blooming” pregatita pentru ROJW 2020. Nu a fost prima, dar in mod sigur a fost cea mai elaborata. Deoarece tehnicile pe care le prefer duc la obtinerea de bijuterii „aerate”, fine si feminine, florile si lumea vegetala ma atrag in mod deosebit. Bratara „Blooming” este gradina mea de flori in plina primavara.

Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

 Imi place mult sa citesc romane biografice si istorice, iar atunci cand mi se da ocazia, imi ajut prietenii in proiectele lor de amenajare a locuintei cu sugestii si idei. Si profit de orice ocazie de a face calatorii, impreuna cu familia.

Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Designul contemporan isi gaseste mijloace din ce in ce mai performante de a se manifesta cu ajutorul tehnicii, a materialelor inovante, a uneltelor si utilajelor de ultima ora. Totusi, constientizarea la niveluri tot mai profunde a apartenentei nostre la tot ce inseamna planeta Pamant ne face sa nu neglijam metodele si materialele traditionale, macar ca punct de plecare in noile proiecte. Iar eu consider ca a cunoaste si a sti sa aplici corect metode traditionale nu poate fi decat un plus pentru un designer contemporan, in nici un caz o limitare sau o dovada de perisabilitate.

Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine?

Colectiile mele pornesc toate de la ideea de natural, de uman si de frumos. Imi e greu sa vad uratul in jurul meu, inca si mai greu imi este sa il ilustrez. Chiar daca ideea de pornire pare negativa (ofilire, uscare, despartire etc.), orice colectie include in mod obligatoriu si reversul acesteia (renastere, inflorire, reunire etc.). Așa că nu aș putea identifica o piesă care sa ma reprezinte, toate spun ceva despre mine și despre modul meu de a vedea lumea.

Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

 Dintre toate materialele, mi-ar placea sa incerc ceramica si hartia. Cu cea de-a doua am început sa experimentez in maniera autodidacta dar mai am multe de invatat.

Cum a fost perioada pandemica pentru tine ca designer de bijuterie?

 Pe durata pandemiei am lucrat destul de mult, a fost ca o forma de exprimare care sa compenseze lipsa socialului din viata mea. Din pacate a lipsit intalnirea cu cumparatorii, un aspect negativ deoarece eu consider ca o bijuterie trebuie probata, simtita, pipaita si, abia mai apoi, cumparata.

Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

 Eu cred ca arta in general, bijuteria in mod special, vor exista si vor fi apreciate intotdeauna, insa e nevoie de o “educare” a publicului in contextul in care eforturile pe care scoala si institutiile de cultura le fac sunt eclipsate de noile tehnologii de comunicare in masa. Se simte o crestere a superficialitatii cu care sunt tratate temele importante ale vietii si implicit, o inclinatie mai redusa catre arta si cultura in general. Iar bijuteria, prin faptul ca poate fi “arta purtabila” , poate contribui în mod pozitiv la aceasta “educatie”.

Afla mai multe despre designer Ramona Popescu Jewelry

 

Assamblage Association