BT & Romanian Jewelry Week 2022

BT - Partener bancar Romanian Jewelry Week 2022

Banca Transilvania sustine design-ul romanesc de bijuterie si pe cel international ca partener al Romanian Jewelry Week inca din editia a doua. Cum sustine BT micii antreprenori si cum se nasc ideile de business, povestim cu Marian Ene, Director General Adjunct BT Mic.

 Ce parere aveti despre industria creativa din Romania?

La BT Mic, admiram antreprenoriatul pentru ca admiram curajul, initiativa si pasiunea. Curajul de a-ti transforma ideea intr-un business si de a-ti declara independenta fata de ziua de salariu, ca sa spun asa. Mai mult, antreprenorii, printre multele lucruri bune pe care le fac, creeaza locuri de munca, asa incat nu numai ca nu mai depind de ziua de salariu, dar isi asuma responsabilitatea asigurarii salariilor angajatilor lor. Referitor la initiativa, ei sunt cei care fac lucruri si multi dintre ei gasesc solutii in timp real pentru a merge mai departe. Antreprenoriatul poate fi ca un roller coaster, de la momentul infiintarii firmei si pana afacerea devine mostenire de familie.

Credem ca antreprenorii din industria creativa sunt aparte pentru ca nu vorbim doar de o idee, ci de un hobby care se transforma in business. Sunt oameni care impartasesc cu altii pasiunea lor. Este despre afaceri facute frumos, cu suflet, cu creativitate si talent. Fac din aceasta un mod de viata.

Ce ar trebui sa stie un antreprenor la inceput de drum?

Ar trebui sa aiba un plan, sa stie pasii de parcurs de la idee, la un business profitabil. De asemenea, trebuie sa se asigure ca are solutii si resursele necesare pentru a depasi cu bine fiecare pas. Socoteala de acasa nu se potriveste mereu cu cea din targ – sau se potriveste partial –, asa ca pot aparea si surprize. Este nevoie de adaptabilitate, agilitate si decizie. Mai ales atunci cand esti la inceput de drum, ca antreprenor, asa cum sunt clientii nostri la BT Mic, trebuie sa iei repede decizii si sa te adaptezi rapid.

Ce mai trebuie sa stie un antreprenor la inceput de drum? Ca nu le stie pe toate. Trebuie sa isi ia informatii din surse sigure, sa apeleze la suportul celor care se pricep pe zona lor – fie ca vorbim de juridic, financiar contabil, comert online sau, de exemplu, de solutii de gestionare eficienta a vanzarilor. Un business construit eficient de la inceput, cu instrumentele necesare, te ajuta sa fii in control in timp real, sa iei decizii mai bune si iti ofera mult timp pe care, ca antreprenor, ti-l poti dedica tie si afacerii.

Ce ofera Bucurestiul tinerilor antreprenori?

Bucurestiul reprezinta locomotiva economiei tarii noastre, aproximativ o treime din firmele active din Romania fiind in capitala. Bucurestiul este o piata eterogena, unde se creeaza cele mai bune premise ca ideile de business sa fie testate si acceptate. Un exemplu de context este Romanian Jewelry Week, care ofera industriei creative din domeniul bijuteriilor ocazia sa se prezinte publicului larg, fiind astfel un prilej de intalnire si networking pentru antreprenorii din domeniu. Astfel de initiative trebuie incurajate si repetate.


Tot in Bucuresti, pentru antreprenori, BT a deschis recent Stup, spatiu fizic si virtual dedicat celor care sunt sau vor sa devina antreprenori. La Stup antreprenorii gasesc servicii utile si consultanta pentru infiintarea sau gestionarea unei firme – de la servicii de contabilitate, facturare, accesarea de fonduri europene, infiintarea unui magazin online, pana la marketing digital. Tot la Stup organizam evenimente pe teme de interes, care asigura, pe langa know-how, un bun prilej de intalnire. Pentru cine doreste mai multe detalii, sunt pe www.btstup.ro.

 

Cum se nasc cele mai bune idei de business?

Din pasiune. Este o concluzie la ce am vazut la multi dintre clientii nostri. Cand esti pasionat, drumul de la idee la business este mai usor. Doar ca poate fi si reversul medaliei – poate sa ne si abata uneori de la obiectivul economic al unei afaceri, acela de a realiza profit, nu doar de a fi, de exemplu, vizibili in social media. De aceea este bine sa te asiguri ca ai controlul directiei in care evolueaza business-ul tau, pentru a fi profitabil, nu doar un hobby.

 

Care sunt top 3 calitati ale unui antreprenor de succes?

Curaj, initiativa si pasiune. Cu ele poti face un business. Dar, daca vrei sa te asiguri ca business-ul tau este si unul profitabil, acestea trebuie dublate de pragmatism, agilitate si rezilienta.


Banca Transilvania, ca banca a oamenilor intreprinzatori, sustine industriile creative din Romania si doreste sa contribuie la cresterea unei noi comunitati, in care calitatile artistice, imbinate cu cele antreprenoriale, construiesc afaceri care atrag, inspira si au potential.

Marian Ene, Director General Adjunct BT Mic


Assamblage Association