Spot the Designer - Flavia-Iulia Gheorghian

portret 1.jpg

Ce voiai sa fii cand erai mica?

Prima mea pasiune din copilarie era strans legata de podoaba capilara a papusilor, imi amintesc ca petreceam ore intregi pieptanandu-le si imi doream sa fiu stilista. O alta dorinta de-a mea la un moment dat a fost sa ajung medic veterinar fiindca iubeam si iubesc in continuare animalele. Cand am ajuns la liceu am inceput sa frecventez cursurile Scolii Populare de Arta din orasul meu, sectia grafica - am simtit ca locul meu e acolo si am stiut cu siguranta ca viitoarea mea profesie urma sa fie in domeniul artistic.

 Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

De cand ma stiu mi-a placut sa creez obiecte, insa primele bijuterii au aparut in timpul facultatii - incercam tot felul de combinatii din elemente metalice prefabricate, nasturi, materiale textile. In aceeasi perioada am aflat despre Assamblage unde am absolvit cateva module; mi-a placut extrem de mult asa ca incet, incet, am inceput sa adun unelte si sa imi creez micul meu atelier unde sa imi pot cultiva pasiunea.

 Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?

colier.jpg

Este vorba despre acest colier, parte din prima mea colectie, de la lucrarea de licenta. Aceasta prima bijuterie pe care am facut-o dupa cursurile de la Assamblage, cand traforajul mi se parea cel mai complicat lucru din lume, a fost momentul in care mi-am dat seama ca pot si ca vreau!

 Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

Imi plac foarte mult inotul si mersul pe bicicleta, pentru o stare generala de bine. Din punct de vedere artistic, am ramas in continuare fidela vechii mele iubiri - desenul: imi place sa fac ilustratii - lucrez cu cerneala, acuarele, si de asemenea, pictura in ulei.

 Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Pentru mine istoria reprezinta o importanta sursa de inspiratie, ma pasioneaza si mi-as dori sa ajung sa cunosc cat mai multe tehnici folosite in vechime. Cred ca e foarte important sa ne uitam inapoi catre marii maestri care, desi nici nu visau la tehnologiile la care avem acces noi astazi, modelau obiecte remarcabile cu un minim de ustensile. Toate acestea pot fi incorporate in designul contemporan, aducand si ceva nou si spectaculos la "retete" deja cunoscute.

 Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine? Spune-ne povestea ei.

bratara.jpg

Toate bijuteriile pe care le-am creat ma reprezinta si sunt impregnate cu gandurile si starile mele, insa daca ar fi sa aleg una singura, as alege aceasta bratara, pe care am creat-o intr-un moment de nesiguranta si cautari. De atunci nu am mai dat-o jos, a devenit ca un fel de talisman pentru mine. Pana la urma, noi suntem cei care dam intelesuri unei bijuterii.

 Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

Imi place mult sa experimentez cu tot felul de materiale nonconformiste, dar pentru mine bijuteria trebuie sa isi pastreze calitatea de obiect pretios si de aceea imi doresc ca in viitor sa lucrez cu aur si cu diamante.

 Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

Cred ca bijuteria contemporana va deveni din ce in ce mai vizibila si mai iubita de catre public. De asemenea cred ca, din pacate, se vor pierde multe din tehnicile traditionale si vor fi inlocuite de tehnologie.

Afla mai multe despre designer Flavia Gheorghian

 

Assamblage Association