Spot the designer – Cringanu Iulia Cristina/ Corvus Cornyx

fotografie personala.jpg

Ce voiai sa fii cand erai mica?

Am vrut sa fiu multe, dar pentru cea mai lunga perioada am vrut sa fiu artista, de orice fel.

Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

Am inceput, efectiv, la 16 ani. Luam componente ieftine din alama, sau pasta polimerica, si faceam tot felul de forme. Si inainte ma jucam cu folie de aluminiu, cu margele, dar atunci am inceput sa o fac in mod constant. Sa lucrez cu metale pretioase am inceput putin mai tarziu, cand voiam o noua provocare.

Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere? 

lucrare semnificativa.jpg

Ultima piesa din licenta mea am realizat-o cu foarte puţin timp inainte de expozitie. Tin minte ca nu stiam cum o voi lucra, doar stiam ca nu mai e timp si, cumva, am reusit sa o lucrez si sa o aduc la timp ca sa fie expusa. Atunci am realizat ca pot face orice imi propun.

Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

Desi lucrez de acasa, deci timpul liber mi-l petrec deseori lucrand tot bijuterie, uneori ma plimb in natura, trag cu arcul, citesc sau ma joc jocuri video.

Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Pentru mine, un echilibru intre cele doua este foarte important. Mereu incerc sa invat tehnici noi, sa le perfectionez, chiar daca sunt traditionale, iar mai tarziu apar ideile legate de cum sa le integrez intr-un design contemporan, care iese din tiparul pe care l-am invatat.

Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine? Spune-ne povestea ei.

autoportret.jpg

Tot ce lucrez are putin din sufletul si persoana mea, asa ca voi alege o combinatie intre doua inele, care ma reprezinta cel mai tare: o piesa traditionala, delicata, feminina si o piesa contemporana, bruta, care se imbina, totusi, intr-un mod armonios. Eu sunt ambele, si nu ma pot lasa definita doar de una, sau de alta.

Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

Cel mai tare ma tenteaza emailul, pentru ca mi se pare greu de stapanit, de lucrat, dar poate oferi rezultate spectaculoase, din ce am vazut la alti bijutieri.

Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

Un lucru care cred ca se va intampla in general in arta, deci inclusiv in bijtueria contemporana, este orientarea tot mai accentuata pe expunerea online. De asemenea, desi nu pot vorbi in numele altora, cred ca foarte multi artisti se vor orienta spre combinatia intre contemporan si traditional, care pe de o parte stimuleaza creativitatea si gandirea „in afara cutiei”, dar pe de alta parte cere maiestrie, tehnica si munca.

Afla mai multe despre designer Iulia Cringanu

Assamblage Association