Spot the Designer - Georgiana Ciceo/MONOM
Ce voiai sa fii cand erai mica?
M-am hotarat destul de devreme ca vreau sa devin arhitect si mi-am canalizat toata energia si toate resursele inspre a studia arhitectura. Am urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Cluj-Napoca, clasa de Arhitectura si Design, dupa care am absolvit Facultatea de Arhitectura din Cluj. Am devenit in final arhitect, nu mi-as fi inchipuit niciodata ca va mai fi ceva dupa, si anume ca voi deveni designer de bijuterie.
Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?
Primele bijuterii le faceam in scoala generala - liceu, dar le faceam doar pentru mine si erau fie din sarma, margele sau chiar textile, nu am lucrat niciodata cu metale pretioase. Dupa ce am terminat facultatea, in timpul celor 2 ani de stagiatura, cochetam cu ideea de a mai face, candva, bijuterie si anume o bijuterie cu forme simple, minimaliste, arhitecturale, insa nu imi imaginam ca as chiar putea sa o fac.
Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?
Primul proiect semnificativ a fost insasi nasterea brandului. In 2016 lucram ca arhitect, imi faceam ultimul an de stagiatura si lucram la a doua editie a festivalului ZAIN. Nu mai era loc sub nicio forma de „pasiuni” si „hobby-uri” asa ca imi aruncam ochii pe bijuterii care imi placeau, gandindu-ma cum ar fi daca, vreodata, candva, as face si eu unele. S-a ivit ocazia chiar la ZAIN, in cadrul proiectului Mestesug (in) Contemporan, unde designerii lucreaza alaturi de mestesugari pentru a scoate piese de design impreuna. Eram cu o luna inainte de festival, am ramas fara un designer si, constienta fiind ca eu cunosteam proiectul cel mai bine, am hotarat sa „devin” eu unul dintre designeri si sa fac cateva piese de bijuterie. Am decis ca, daca bijuteriile expuse aveau sa fie bine primite, urma sa dam un nume ideii si sa incercam sa o ducem mai departe. In toamna lui 2016 am expus pentru prima data piesele de bijuterii gandite de mine, iar in ianuarie 2017 mi-am incheiat contractul de munca.
Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?
Pentru mine cititul este cel mai bun mod de a-mi opri creierul si a ma deconecta, iar calatoriile imi aduc energie si ma ajuta sa ma dezvolt. Mai fac proiecte de arhitectura din cand in cand si am ramas implicata in proiectul ZAIN, pornit in 2015 cu intentia de a dezvolta comunitatea creativa din Transilvania.
Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?
O necesitate si un parcurs firesc. In primul rand, e normal sa apelam la tehnici inovative, moderne, insa la baza fiecarui demers ce are legatura cu productia de design contemporan (nu doar de bijuterie) trebuie sa existe cunostinte de manufactura. In al doilea rand, e de dorit sa avem internationalizare, e justifcata in ceea ce priveste publicul nostru, deschiderea noastra catre lume si a lumii catre ceea ce cream noi, insa ceea ce ne fereste de uniformizare este acest patrimoniu imaterial catre care ne putem intoarce oricand si care consta in mestesuguri si traditii pe care le avem la baza.
Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine? Spune-ne povestea ei.
Nu as spune ca exista o piesa autoportret, insa cred ca intregul brand MONOM e un autoportret. Am inceput timid si neincrezator, cu piese foarte basic, foarte minimaliste, intr-un moment in care nu eram convinsa ca am ce trebuie ca sa produc si sa cresc un brand de bijuterie. Am crescut si m-am dezvoltat cu colectii tot mai specifice si mai complexe si cred ca evolutia colectiilor asta spune multe despre mine ca designer in primul rand.
Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?
Diamantul.
Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?
Cred ca bijuteria contemporana va dezvolta o latura tot mai conceptuala, o forma de arta care transmite mesaje si trage semnale de alarma, ingloband tot mai multe resurse reciclate, sustenabile.
Afla mai multe despre designer Georgiana Ciceo