Spot the Designer - Magdalena Pelmus/ MA_NA

Magdalena Pelmus portret .jpg

Ce voiai sa fii cand erai mica?

Copilaria mi-am petrecut-o la mare, constanteanca fiind, in vremurile gri ale “epocii de aur”. Imi amintesc cum petreceam iernile in vizite in asteptarea verilor, iar vara prin statiune (Mamaia) la plaja si la admirat turistele si turistii straini, care aduceau multa culoare din vest. Admiram oamenii aceia de diverse varste, care parca nu imbatraneau, caci desi cu parul alb, purtau haine in culori pastel sau neon ...nu ca “tanti” acelea de la bloc sau din cartier care se imbracau mereu in gri, maron si negru cu floricele mov sau mai stiu eu ce combinatii triste… motiv pentru care imi doream si eu cand cresc sa ma fac ”musafir” si/sau ghid turistic. Imi doream sa pot calatori peste mari si tari care pareau mai colorate si mai promitatoare de “tinerete fara batranete” decat a noastra.

Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?

Tot in copilarie a aparut si pasiunea pentru bijuterii. Imi amintesc ca imi admiram foarte mult mama pentru frumusetea si gusturile ei in materie de moda, conforme acelor vremuri (anii 80’). In casa ma impodobeam, cu lucrurile si bijuteriile ei “gablont”, de cele mai multe ori pe ascuns caci credea ca “le stric” si nu erau oricum “potrivite varstei mele”. Apoi ieseam pe maidan si ma impodobeam cu unghii false din petale de flori, coronite facute din “gardul viu” si “bijuterii” pe care le faceam din staniolul de ciocolata pe care il rasuceam in jurul degetelor sau la incheietura mainii. Iar la plaja mereu adunam scoici ca sa ma impodobesc…tipic fetelor crescute la malul marii probabil. Cu timpul am descoperit ca pot sa imi fac podoabe “unicat” din lut, din carpe si din hartie in tehnica papier mache.

Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?

Primul proiect semnificativ este o colectie de bijuterii statement care se cheama “Shelter.Walls.Pillars.” Il consider semnificativ datorita faptului ca este prima mea colectie de autor in care am investit emotional, artistic si mai ales conceptual.

Aceasta colectie se refera la locuire, migratie, timp, pierdere, cautare a unui loc sigur si protectie. In viata, oamenii se muta din loc in loc, le cresc radacini, apoi isi taie radacinile si se misca din nou. Uneori, oamenii isi aleg locul pentru a locui, alteori sunt obligati sa (e)migreze, stramutati de razboaie sau de mediul periculos. Aceasta este o poveste in care ne regasim fiecare, noi cei care prindem radacini temporare sau permanente, noi cei care construim si locuim satele si orasele, noi cei care cautam sa ne izolam sau sa ne adunam in comunitati, noi cei care hoinarim, noi cei nelinistiti, noi cei care migram cautand promisiunea unei vieti mai bune. In sprijinul conceptului bijuteriile au un aspect industrial, arhitectural, minimal, fiind realizate in tehnica constructiei, din cupru, argint, patina de metal, bitum, crengute de copac.

Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?

Sunt un om creativ, un artist prin vocatie, cu inclinatie predilecta catre reverie si imaginar. De cand ma stiu am trait (re)inventandu-ma, modificandu-mi mediul si petrecandu-mi timpul intr-un mod creativ. Din 1999, am intrat in randul “profesionistilor” odata cu  finalizarea studiilor la Universitatea de Arta , Facultatea de Arte Plastice , Bucuresti...adica cum ar veni nu mai “tai frunze la caini” ci sunt artist acreditat- in continuare un job inutil pentru oamenii “seriosi” . Deci, arta e jobul meu, dar si recreerea mea. Majoritatea timpului imi incarc bateriile prin muzica, in atelier, sau citind, in natura, sau prin tot felul de locatii si evenimente culturale.

Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?

Traditia manufacturiera inseamna nu doar mestesug si tehnica, dar si istorie. Daca cunosti istoria stii la ce te raportezi si ai un background care iti permite sa te dezvolti. In designul contemporan un aspect foarte important este tehnica, dar care trebuie sa serveasca neaparat conceptului. Foarte important in prezent este sa ai o poveste pe care sa stii sa o “ambalezi” tehnic perfect pentru a iti atinge scopul, pentru a transmite conceptual dincolo de mestesug, dincolo de frumos. Designul contemporan nu mai este doar despre frumos. Designul contemporan este despre povestea fiecaruia, este despre idee, despre probleme sociale, despre ce traim si visam, iar uneori poate fi chiar despre urat.

Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine? Spune-ne povestea ei.

Piesa mea autoportret este un inel statement, un inel monumental care se cheama “Venus” , care vorbeste despre iubire in vremuri contemporane si face parte dintr-o viitoare colectie numita  “Contemporary Love Archeology”. “Venus” este chiar o mini - statueta feminina -un bust din ghips patinat cu foita de aur- montata in cupru si argint si invaluita de o “perdea” de benzi din plastic roz si sidefiu starlucitor. Urmeaza sa dezvolt ideea intr-o serie limitata cu piese unicat, pe care as vrea sa o arat la targuri/show-uri de bijuterie contemporana, in 2021.

Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?

M-am jucat cu diverse materiale in arta pana acum ,dar am inceput curand (de 1 an) lucrul cu metalele pretioase ori mai putin pretioase. Practic am lucrat cu argint, cupru, alama, pietre semipretioase, rasina, ipsos etc. O tentatie si o provocare ar fi sa folosesc aurul. Fiind un material pretios/mai scump iar eu ne-avand inca experienta nu m-am incumetat asa de repede. Abia am realizat o prima colectie si am o a doua in lucru, de care povesteam mai sus, dar intentionez pe viitor sa aduc si aur pe masa de lucru. As pune aurul in contrast cu niste obiecte junky readymade pentru un proiect viitor pe tema ecologista, pe care il construiesc in minte deja.

Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?

Ooo il vad foarte WOW! … adica foarte divers, foarte contrastant, depasind granitele bijuteriei conventionale “de purtat”, il vad infratindu-se cu performance art si body art la un cu totul alt nivel. Oamenii sunt tot mai curajosi si tot mai inventivi si viitorul este intotdeauna surprinzator si curajos! Dar avem noi romanii o vorba: “Om trai si om vedea…”

Afla mai multe despre designer Magdalena Pelmus

Assamblage Association