Spot the Designer - Miruna Belicovici
Ce voiai sa fii cand erai mica?
Nu imi amintesc... nu stiu de ce, dar nu mi se parea reprezentativ pentru mine sa vreau musai sa fiu ceva. Ce e cert e ca nu imi imaginam ca la 40 de ani voi fi ajuns un sudor ... cu foarte multe diplome fara legatura cu ceea ce fac, stivuite frumos intr-un sertar.
Dar rezultatul ma incanta.
Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?
Cred ca s-a articulat firesc pe placerea mea de a mestesugi si de a ma inconjura cu lucruri foarte personale. Imi pare o evolutie fireasca, atunci cand incepi sa intrezaresti cine esti de fapt tu si ce te reprezinta.
Prin 2013, in cautarea cuiva care sa poata sa traduca intr-o bijuterie o idee ce o aveam, am descoperit Assamblage. Imi amintesc prima discutie pe care am avut-o cu David Sandu, inainte sa incep cursurile. A fost adictiva. David este un mentor, am intrezarit un drum. Si am inaintat.
Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?
Cred ca un inel care acum este cetatean taiwanez, impodobeste mana unei doamne ce s-a indragostit de el la Autor 2019.
Este una dintre primele mele piese si ma traduce inca foarte bine, brut. Am intrezarit atunci ceva, alaturarea surprinzatoare care naste intregul, acea piesa echilibrata care povesteste coerent despre cel ce alege sa o poarte.
De atunci caut in fiecare piesa momentul acela definitoriu, in care inteleg ca piesa a spus ce are de spus si ma opresc. Nu mai intervin, obsesiv compulsiv, finisand-o spre vreun estetic larg acceptat.
Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?
Pentru mine fiecare zi este un balans intre rutina si saltul spontan, intre articularea extroverta si nevoia organica de a fi pur si simplu singura. Linistea si timpul pentru mine exclusiv sunt un fel de rara avis.
Asadar, sed cu motanul. Ascult muzica, dansez cu pustiul meu. Privesc, umblu, cercetez. Povestesc la un pahar de vin. Citesc. Respir. Cam atat.
Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?
Inseamna o simbioza fireasca, necesara. Pentru mine cel putin, a face bijuterie are atatea valente, atatea seductii, atatea munci. E un drum, o cautare. Eu una vreau sa stiu toate regulile pentru ca apoi sa nu imi pese de ele, sa le redefinesc.
Vreau sa stiu, sa combin, sa aleg cunoscand. Si sunt departe de a fi inceput sa stiu macar cat de putin.
Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine?
Sunt cateva. Si mai ales cea pe care nu am facut-o inca...
Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?
Mult prea multe. Orice poate deveni o bijuterie, un obiect reprezentativ pentru cineva, capabil sa transpuna o poveste, sa articuleze coerent si estetic un concept. La urma urmei, este pretios ceea ce consideram noi insine ca este pretios.
Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?
Orice ar fi, oricum vom fi nevoiti sa ne recalibram in contextul prezent, va ramane nevoia de a iti impodobi corpul cu ceva ce te reprezinta, te spune autentic.
Ramane ca fiecare artist sa isi traduca viitorul si sa ramana creativ. Sper.
Afla mai multe despre designer Miruna Belicovici