Spot the Designer - Ramona Popescu
Ce voiai sa fii cand erai mica?
Vin dintr-o familie unde scoala, cititul, si invatatura erau prioritati, mama fiind chiar invatatoare. De aceea poate, toate meseriile pe care mi le-am imaginat aveau legatura cu cercetarea, cautarea, descoperirea de lucruri noi – arheolog, jurnalist, lucrator intr-o ambasada. Drumul profesional m-a dus insa, spre invatamantul superior, unde am activat timp de saisprezece ani.
Cand ai inceput sa creezi bijuterii? Cum a aparut aceasta pasiune?
Am inceput sa creez bijuterii simple din plictiseala si din joaca dupa ce am decis sa renunt la cariera in invatamant. In momentul in care am descoperit ce pot face dintr-un fir de sarma subtire, am devenit dependenta si am inceput sa ma preocup serios de aceasta meserie pentru care nu aveam nici pregatire, nici modele de urmat. Am inceput sa urmez cursuri de specialitate si sunt inca in etapa in care continui sa invat.
Care a fost primul proiect sau piesa semnificativa pentru tine si din ce punct de vedere?
Lucrez bijuterii la modul serios abia de doi ani si nu pot spune ca am creat deja „Piesa” care sa ma reprezinte. Ceea ce este sigur, insa, e faptul ca fiecare nou proiect pe care il abordez mi se pare mai bun si mai reprezentativ decat precedentul. Sunt ca pe o scara ale carei trepte mi se dezvaluie una cate una. De exemplu, proiectul „Seeds” a aparut din dorinta de a arata cat de versatila este tesatura din sarma si cum putem obtine forme extraordinare dintr-o simpla bila de sarma crosetata.
Cum iti incarci bateriile? Ce alte pasiuni si interese creative ai?
Sunt o persoana extrem de activa insa in ultimii ani familia mi-a acaparat aproape tot timpul. Si cum obiceiurile vechi mor greu, si azi ma pot incuia intr-o camera cu un teanc de carti fara sa mai am nevoie de nimic altceva. Sunt atrasa si de design-ul de interior insa imi place si sa calatoresc si sa descopar locuri noi.
Ce inseamna pentru tine legatura dintre traditie manufacturiera si design contemporan?
Eu cred ca in toate aspectele vietii noastre noi suntem in acelasi timp trecut (traditie, obiceiuri mostenite din familie si din zona din care provenim) si viitor (prin ceea ce ne dorim, prin ce preluam de la alte persoane si locuri cu care venim in contact). Astfel, design-ul contemporan din bijuterie nu are cum sa faca exceptie, nefiind decat forma sublimata a sutelor de ani de traditii manufacturiere.
Exista o piesa autoportret care vorbeste cel mai mult despre tine? Spune-ne povestea ei.
Toate colectiile mele ma arata cum sunt, adica o indragostita de flori si natura. Lucrez chiar acum la o colectie in care florile sunt elementul central.
Ce material pe care nu l-ai folosit inca reprezinta o tentatie si o provocare?
Sunt multe materialele cu care nu am lucrat deloc si dintre toate ma tenteaza sa incerc ceramica insa este o intentie pe termen mai lung. Deocamdata inca descopar secretele argintului, bronzului si cuprului, incerc permanent sa invat tehnici noi si sa reflect acest aspect in noile piese.
Cum vezi viitorul bijuteriei contemporane?
Consider ca melanjul de materiale va fi in continuare o provocare pe care multi bijutieri se vor incumeta sa o accepte.
Afla mai multe despre designer Ramona Popescu